Son Yazılar

Haberler

2010-2017 YILLARI ARASI DÖVİZ KURU ANALİZİ

Admin Nisan 22, 2018

Yukarıda oluşturduğum grafikte görüldüğü gibi  $ bandındaki  döviz kuru  sürekli olarak artış gösteriyor.   Döviz kurundaki artış maalesef ki  ülkemizin belini kıran en büyük sorun diye düşünüyorum. Şöyle  açıklayacak  olursak;  döviz  kurundaki  artış, dövizle  borçlanan üreticileri  oldukça kötü etkilemektedir. Dolayısıyla  döviz  borcunu kapatmak isteyen üreticiler  eğer  döviz  olarak elinde  mevcut  parası  bulunmuyorsa, ya dövizle borçlanmak zorunda  kalıyor yada  üzülerek  söylüyorum  ama işletmesine kilidi  vurup piyasadan çekilmek  zorunda kalıyor. Bununla birlikte tüketici  kısmı  da  üretici  kısmı kadar etkilenmektedir. Şöyle  örnek  verecek  olursak; ülkemiz  başta teknoloji  olmak üzere çoğu lüks malı  ithal etmektedir. Bu  ithal edilen malların  hemen hemen  hepsi döviz ile  alınmaktadır. Bu durumda  döviz  kuru yükseldiği  zaman, tüketiciler  satın aldıkları  mallara (ithal mallar)  daha  fazla  ücret ödemek zorunda  kalıyor ve tüketiciler bu durumdan  kötü  etkileniyor. 

Buraya  kadar döviz  kurundaki artıştan  hep  olumsuz  etkilenenleri ele aldım.  Bide döviz kurundan olumlu etkilenenler var.  Bunlar  "Çıkar  ve Rant  "  kollayanlar.  Peki, bunlar  nasıl oluyor  da günün kazananı  oluyor?    diye soracak  olursanız. Size şöyle kısaca anlatayım. Çıkar ve Rant kollayan  grubun  bir ülkenin  kritik organlarında kendisine çalışan adamları bulunur. Bu  önemli organlardan  birisi "Merkez Bankası" dır. Merkez Bankası'nda adamı olan Çıkarcı ve Rantçı grup dövizdeki kur artışından haberdar olur  ve kurda artış  yapılmasından hemen önce oldukça yüksek miktarlarda döviz satın alıp döviz  kurunda artış  yapılınca satın  aldığı dövizleri bozdurmaktadır. Böylece  yüklü  paralar kazanmaktadır.(Geçmişte bu durumdan  dolayı ülkemiz  oldukça fazla yıpranmıştır.) Döviz kuru ile  ilgili şahsi  görüşüm;  eğer  döviz kuru geçmişte  olduğu gibi belirli bir değerde sabitlenmesi yoluna  gidilirse belki biraz da olsa  piyasaya faydası olur.   Ama Güney  Kore  örneğini söylemeden  duramayacağım. Güney Kore  ile Kuzey Kore arasında yaşanan  savaştan sonra  Güney  Kore ekonomik  bakımdan oldukça zayıf  ve kötü durumdaydı. Ama nasıl  oldu  da Güney Kore,  şu  anda  dünyanın en iyi ekonomiye sahip ülkeleri  arasında yer alıyor.  Güney  Koreliler  savaştan sonra birbirlerine  ve ülkelerine öyle sımsıkı sarıldılar ki  dünyanın en iyi ekonomileri  arasına  girdiler. Savaştan sonra Güney Kore'de döviz sorunu yaşanmaktaydı.  Devletin  politikaları  ve insanların bu  politikalara olumlu tepkisi ile  başardılar. Devlet temel ihtiyaç ürünleri dışında  döviz  kullanımını yasakladı ve insanlar da bu duruma  oldukça  olumlu tepki verdiler.  Hatta  o dönemde yabancı tütünü  içen insanlar  toplum  tarafından hain olarak görülmekteydi. Ülkemizde de toplum olarak  böyle bir anlayış içerisine  girersek başaracağımıza inanıyorum. Yerli malı kullanımı teşvik edilmeli ve toplumumuza yerli malının  önemi aşılanmalı.

Merhaba Değerli Ziyaretçim.Harran Üniversitesi Maliye Bölümü Öğrencisiyim. Blogumda : Ekonomi , İş Dünyası , Piyasalar ve İİBF Hakkında Kişisel Görüşlerimi Paylaşıyorum.

İLGİLİ YAZILAR

0 Yorum: